Министрите на отбраната на страните от НАТО приеха искането на САЩ към коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД) да се включат натовски самолети АУАКС, но без да участват пряко във въздушните операции срещу радикалната групировка.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг обясни, че участието на самолети АУАКС ще повиши потенциала на коалицията "да обезсили и унищожи терористичната ИД, която е наш общ враг".

ДПА припомня, че Германия бе сред страните от алианса, които се противопоставяха на пряка военна намеса на НАТО срещу ИД заради опасения, че това ще навреди на мирните преговори за Сирия, предаде БТА.

Столтенберг обясни, че изпращането на натовски АУАКС-и в подкрепа на кампанията срещу ИД "ще освободи националния военновъздушен потенциал на държавите от алианса", предаде ТАСС.

Генералният секретар добави, че в близко време предстои НАТО да започне обучение на офицери за армията на Ирак.

Преди днешното заседание от двудневната среща на военните министри от пакта шефът на Пентагона Аш Картър изрази надежда, че на нея ще бъде одобрен планът на Вашингтон за засилване на кампанията срещу ИД в Сирия и Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Той добави, че ще призове съюзниците от НАТО и страни извън пакта като Саудитска Арабия и Ирак да засилят или разширят подкрепата си за кампанията срещу ислямистите с военни или финансови средства.