Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че новата мисия на НАТО в Афганистан, която започва от 1 януари, няма да промени насоката си, няма да бъде бойна, а ще цели предоставяне на обучение за местните сили за сигурност, предаде БТА.

Мисията няма да бъде само в Кабул, а ще обхване и афганистанските провинции.

Днешното решение ограничава наполовина прогнозирания мащаб на мисията, тъй като вчера Столтенберг изрази очакването в Афганистан да останат около 20 000 бойци на НАТО.

В наш интерес е Афганистан повече да не бъде рай за терористите, заяви генералният секретар. По неговите думи това е причината НАТО да търси пари за заплати в афганистанските служби за сигурност в следващите години.

Вече няма нужда от Русия за логистичната подкрепа на мисията ни в Афганистан, защото мисията ще бъде много по-малка занапред, заяви Столтенберг в отговор на въпрос.
До неотдавна НАТО използваше руска територия за наземния пренос на част от оборудването за своите военни в Афганистан.

Столтенберг обеща утре новини за Грузия "във връзка с политиката на отворените врати". Той уточни, че в момента се подготвя изявление по този въпрос от срещата на външните министри, без да дава повече подробности.

Борбата с ИДИЛ

НАТО играе ключова роля в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), различните държави от пакта полагат различни усилия в тази посока, всички страни от алианса са част от международната коалиция срещу ИД, както и много наши партньори, заяви преди началото на срещата на външните министри Йенс Столтенберг.

За НАТО е особено важно борбата срещу ИД да отчете главните причини за появата на тази организация, както и да бъде оценено как държавите от региона могат да бъдат по-способни за самоотбрана.

Осигуряваме стабилност не само с разгръщането на наши сили, но и чрез изграждането на способности за местните сили за сигурност, с организирането на учения и със съвети за силите, например в Ирак, работим добре с Тунис, посочи генералният секретар.

Няма планове за нова операция в Либия, подкрепяме усилията за постигането на политическо решение, според нас това е единственият правилен път, заяви Столтенберг в отговор на въпрос.

Работим по допълнителни мерки за сигурността на Турция, за осигуряването на предсказуемост в отношенията с Русия - за ограничаване на заплахите, за овладяване на инцидентите и за това последиците от тях да не излизат от контрол, поясни генералният секретар.

Той посочи, че утре външните министри ще решат дали да поканят Черна гора за преговори за членство в НАТО.