След края на заседанието министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов представиха на брифинг одобрената позиция.

Николай Ненчев вчера каза, какво очакваме от срещата:

„Очакваме обективна оценка на средата за сигурност; по-добра и пълна адаптация на страните-членки на НАТО в тази среда; решения, свързани с обстановката в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен; по-добра комуникация с Европейския съюз, както и да бъдат взети решения, свързани с предното разполагане на силите на НАТО“.

По дискутираната напоследък тема за 4-странната флотилия в Черно море Ненчев обясни, че "във въпроса на румънския му колега, се съдържа "създаването на група", а не се коментира флотилия". Получихме предложение от страна на Румъния да отправим общо искане между България, Румъния и Турция за засилването на позициите на НАТО в региона на Черно море, обясни министърът.

По-рано стана известно, че Борисов е отклонил предложението.

"Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт. Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море", отговорил Борисов на питане на румънския президент Клаус Йоханис, който неотдавна беше на визита у нас.

Самият Йоханис уточни, че имал предвид учения, а не флотилия.