Програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПСС) няма да може да замени НАТО за страните от ЕС, заяви Столтенберг на Международния форум по въпросите на сигурността в канадския град Халифакс, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Приветствам програмата за ПСС, защото искам да засиля отбранителните способности на Европа", подчерта генералният секретар.

Той отбеляза, че програмата би могла да представлява опасност за НАТО, ако си поставяше за цел да се конкурира с пакта. "Но тя не си поставя такава цел. Евросъюзът няма да може да замени НАТО като организация, гарантираща колективната сигурност на страните членки", уверен е Столтенберг.

Генералният секретар добави, че засега Украйна и Грузия не са готови да станат членове на НАТО, но Алиансът им помага в подготовката на необходимите реформи.

"Те трябва да модернизират отбранителните институции, да се преборят с корупцията и да укрепят демократичните институции", подчерта Столтенберг.

"Вратите на НАТО са отворени и най-доброто доказателство за това е, че от края на Студената война броят на членовете на Алианса нарасна почти двойно", отбеляза той.

Столтенберг подчерта, че НАТО няма намерение да повишава напрежението заради нарастващото военно присъствие на Русия в Арктика. Алиансът ще отговори на засилването на руското военно присъствие в региона по такъв начин, че да запази баланс между отговора и запазването на ниското напрежение в Арктика.

Канадският министър на националната отбрана Харджит Саджан подчерта на форума в Халифакс, че страните членки на НАТО са готови за диалог с Русия. "Демонстрацията на единство и решителност от страните от НАТО е много важна", заяви той.

"Но ние трябва да сме уверени, че вратите за диалог са отворени", добави министърът, подчертавайки, че крайната цел е постигане на понижаване на напрежението между Москва и Алианса, за да може пактът да фокусира вниманието си върху други заплахи по цял свят, включително тероризма.