Генералният секретар на пакта уточни, че тези действия се предприемат по искане на Германия, Гърция и Турция, предаде БТА.

Гръцките и турските военноморски сили няма да навлизат в чужда акватория, отбеляза Столтенберг.

По неговите думи в момента в района се намират военноморски сили на НАТО под германско командване. Те са получи заповед днес за незабавно заемане на съответните позиции.

Първостепенната им задача ще бъде събирането на разузнавателни данни.

Столтенберг заяви, че операцията НАТО се присъединява към международните усилия за справянето с миграционната криза и незаконните действия, свързани с нея.

Военноморските екипи на НАТО ще работят в тясна връзка с националните власти, както и с европейската гранична служба Фронтекс.

Всеки спасен от НАТО мигрант ще бъде връщан в Турция, отбелязва ДПА.

"Целта трябва да е вероломният бизнес на трафикантите и нелегалната миграция да стане ако не невъзможен, то поне по-труден", заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

"НАТО и всички участници в срещата тази сутрин изразиха волята си алиансът да подкрепи тази операция и да участва в нея", заяви американският министър на отбраната Аштън Картър след среща на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел.