Помощник-генералният директор на Световната здравна организация Брус Айлуорд посочи, че повечето от случаите са Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, като в Либерия обаче е констатирано намаляване на броя на заразените, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Починалите от ебола вече са над 5000.

Същевременно бившите генерални секретари на НАТО Яп де Хоп Схефер и лорд Джордж Робъртсън призоваха западния военен алианс да се присъедини към усилията за борба срещу епидемията, предаде Асошиейтед прес.

В съвместния си апел те заявиха, че НАТО има достъп до уникални възможности и средства, които ще натежат в битката с болестта. Те отправиха призива в отворено писмо до настоящия генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг, до лидерите на ООН и на СЗО.

Сред възможностите на алианса двамата бивши генерални секретари изтъкнаха логистична подкрепа по море и по въздух, опит в областта на защитата от биологични заплахи и опит в областта на координирането на международни операции.

Според СЗО първият случай от ебола е бил в гвинейското село Мелианду и първата жертва на болестта е 2-годишният Емил Уамундо. Той живеел със своите родители три сестри, сред които 4-годишната Филомена. Момченцето се разболяло миналия декември от мистериозна болест, предизвикала висока температура, повръщане и диария. Седмица, след като починало, се разболяла Филомена, която също починала. Последвали ги бременната им майка и тяхната баба.

Село Мелианду няма здравен пункт и е на над два часа път с кола от столицата на Гвинея - Конакри. Най-малко 14 от 500-те му жители са починали от ебола.