Алиансът може да бъде гарант за сигурността и стабилността в региона, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Искам да поздравя Черна гора, че става част от Северноатлантическия пакт и нека да припомня, че вече са участвали в мироопазващи мисии в Афганистан и в Сумалия, и са били съпричастни към целите, които си поставя НАТО и силна и обединена Европа, подчерта Цветанов.

Нека да им пожелаем успех в отворените глави за присъединяването към Европейския съюз. Те винаги ще имат подкрепата на българския парламент в тяхното намерение да бъдат част от силна и обединена Европа и да бъдат част от НАТО, каза още Цветан Цветанов.

На 2 декември 2015 година на заседание на Северноатлантическия съвет бе взето решение за отправяне на покана към Черна гора и за финализиране на преговорите за членство в Алианса.

Протоколът за присъединяването на Черна гора ще влезе в сила, след като всички страни-членки на НАТО уведомят правителството на САЩ, че са го ратифицирали.

От "Атака" и независимият депутат Велизар Енчев се обявиха против ратифицирането на протокола. Заместник-предателят на ПГ на "Атака" Десислав Чуколов обясни, че черногорският народ не иска да бъде член на Алианса.
Велизар Енчев отбеляза, че ратификацията е в противоречие с настроенията на черногорците, които искали референдум за присъединяване към НАТО, но такъв не бил проведен.

По думите на зам.-председателя на ПГ на "Реформаторския блок" Корман Исмаилов с ратифицирането на Протокола се реализират приоритетите на България - Балканите да станат по-сигурни и по-обединени.

Според Янко Янков от ДПС присъединяването на Черна гора към пакта е добро не само за цяла Европа, но и за света. Стефан Кенов от "БДЦ - НС" зави, че интегрирането на Западните Балкани в НАТО и ЕС ще донесе и гарантира мир в региона.

Председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович присъстваше в пленарната зала по време на обсъждането на ратификацията.

След ратификацията министърът на външните работи Даниел Митов коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че черногорският народ е гласувал за партии, които ясно са заявили в своите програми, че ще вървят към членство на страната в НАТО.
Той определи аргументите с референдума като смехотворни, но отбеляза, че може би има и част от черногорците, които искат обратното.

Според дипломата в български национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи-членки на алианса, за да можем да форматираме заедно средата на сигурност, въз основа на общ ценностен избор и разбирания за средата за сигурност.