Сред тези страни може да е и Русия.

Тази тема бе сред основните, засегнати на приключилата вчера в Москва международна конференция по сигурността, организирана от руското министерство на отбраната, пише "Независимая газета", цитирана от БТА.

По повод действията на САЩ в ракетно-ядрената сфера директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви направо, че "дрънкането с оръжия може да предизвика реален конфликт, дори размяна на ракетни удари".

Заместник-началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на въоръжените сили на Русия Генерал Виктор Познихир констатира, че САЩ могат да нанесат тайно подготвен ядрен удар по Русия.

"Минитмън 3" са единствените междуконтинентални балистични ракети (МБР) с наземно базиране на САЩ. Приети на въоръжение през 1970 г., те неведнъж са модернизирани. Вашингтон държи на бойно дежурство близо 450 такива ракети, с които може да бъде унищожена не само Русия, но и половината земно кълбо.

Според руския Генщаб днес са доста опасни и системите за противоракетна отбрана (ПРО), "разположени в континенталната част от САЩ, в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион", както и морските противоракетни средства, изпратени от Пентагона край бреговете на Русия и на Китай.

Шефът на Централния научно-изследователски институт към Въздушнокосмическите войски на Русия Сергей Яголников смята, че ПРО на САЩ "може да сваля руските МБР още на 150-ата секунда от полета".

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов коментира, че системата за ПРО на САЩ в Европа може би "ще държи на прицел всички стратегически обекти в Европейска Русия". Той увери, че Москва "взема мерки, за да парира тази заплаха", без да уточни какви са те.

По думите на военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев обаче руските стратегически ядрени сили могат да преодолеят системата за ПРО на САЩ "и сега, и в бъдеще".

"Оръжия имаме много и ние, и те. Но това не е решение на проблема. Трябва да седнем с американците на преговорната маса, за да се споразумеем", заключава руският експерт.