Не всички обаче посрещат този факт еуфорично.

Във Варшава, Краков и много други градове на страната посрещат американските войски с военна музика и празнична украса. Моментът е исторически: за последен път поляците са приветствали така масово навлизането на чужди войски в страната преди повече от 200 години - войските на Наполеон.

Този път идват американците. Идеята за прехвърляне на части от американския контингент в Германия към Източна Европа се обсъжда отдавна. След разпадането на Източния блок, Германия, в която все още са разположени 36 хиляди американски войници, вече не се нуждае от такава защита. Освен това издръжката на този военен контингент е много скъпа. И въпреки това дълги години всичко си оставаше по старому – чак до руската агресия в Украйна през 2014 година. Тогавашният полски външен министър Радослав Шикорски поиска две бригади на НАТО да бъдат изпратени в Полша.

Протести от Москва

Засега Полша ще трябва да се задоволи само с една бригада: около 3500 войници от щата Колорадо, заедно с 87 танка и около 400 джипове "Хъмви". Операцията е с кодовото название "Атлантическа решимост" /Аtlаntic Resolve/. По-голямата част от този контингент ще бъде разположен край град Жаган в Източна Силезия, на около 100 километра от границата с Германия. След девет месеца контингентът ще бъде сменен с друг - на принципа на ротацията. Всяка една от тези "смени" ще участва в учения и в други източноевропейски страни - на юг чак до Румъния.

След разпадането на Съветския съюз, НАТО обеща на Москва, че няма трайно да разполага големи бойни подразделения източно от Германия, в случай, че ситуацията със сигурността остане непроменена. Затова НАТО сега ползва принципа на ротацията - трик, с чиято помощ Алиансът ще може да поддържа свои военни контингенти и бойна техника в района, без това да се брои за „трайно присъствие”. Москва обаче протестира срещу подобен вид учения. Трябва да отбележим, че от 2007 г. насам и самата Русия постоянно провежда агресивни военни учения с десетки хиляди свои военнослужещи, които тя е изпращала да тренират край западните граници на страната и в съседен Беларус. Там са били упражнявани и нападения срещу Полша или Естония.

Балтийските държави се страхуват


Разполагането на американска бойна част в Полша е чисто американска инициатива в подкрепа на съюзника Полша. Много скоро към нея обаче ще се присъединят и части от НАТО: в Полша, Литва, Латвия и Естония ще бъдат разположени по един батальон. На 19 януари в Литва ще пристигнат 500 войници от Бундесвера, които са част от мултинационалната бригада. Към германските войници ще се присъединят още около 500 техни колеги от други натовски държави.

Командването на батальона в Литва е поверено на Германия, британци ще ръководят мултинационалната бригада в Естония, а канадци - тази в Латвия. Командването на чуждите войски в Полша ще бъде поето от допълнителния американски контингент, който се очаква да пристигне в страната през месец април. Новият американски батальон ще бъде разположен в Североизточна Полша. Там е най-уязвимата част от Източния фланг на НАТО - т.нар. "Сувалски проход" или "Сувалско дефиле". Става дума за тясна ивица земя от само 60 километра, заключена между руската Калининградска област и съюзника на Русия Беларус. НАТО я смята за потенциална ахилесова пета: ако Русия предприеме конвенционална или хибридна атака срещу балтийските държави, руски части бързо могат да блокират района около полския град Сувалки и да отрежат пътя за подкрепления от НАТО. От всички страни-членки на НАТО балтийските държави са най-застрашени от руска агресия, макар че от 2014 година те постоянно укрепват армиите си.

Решението за разполагане на съюзнически войски по Източния фланг на НАТО беше взето на срещата на върха на пакта във Варшава през юли 2016 година. След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ обаче страните от региона се опасяват, че новият американски президент може да не се придържа към решенията на предишната американска администрация на президента Обама. Съществуват също така опасения, че Тръмп може да се разбере с Русия за нова подялба на сферите на влияние в света на някоя нова "Ялтенска конференция". Ако това се случи, Тръмп може някой ден да прекрати ротацията на бойните части в Източна Европа. На Тръмп принадлежи забележката, че Америка не бива да се ангажира с отбраната на държави, които не изпълняват своите собствени (финансови) задължения в рамките на НАТО. Истината е, че Полша и балтийските държави заделят повече средства за отбрана, отколкото много други страни-членки на Алианса.

"Тогава дядо плака от радост"

Руските държавни медии определиха като агресивна демонстрация разполагането на войски от други страни-членки на НАТО в близост до границите на Русия – независимо, че числеността на войските от НАТО, които сега ще гарантират сигурността на Източния фланг - от Естония до Румъния - е по-малък от броя на онези части, които бяха разположени до 1989 година в Западен Берлин.

Ако попитате по-младите поляци кое е най-важното събитие в тяхната страна днес, напразно ще очаквате някой да посочи пристигането на американските войски. Само един младеж си спомня какво е означавала Америка за неговия дядо и как възрастният човек плакал от радост при първото посещение на американския президент Бил Клинтън в Полша.

*Текстът е публикуван тук>>