Тази сутрин водещите на предаването по националната телевизия изчетоха декларация, с която сезираха СЕМ да се намеси, защото Кошлуков се намесвал какви гости да бъдат канени и какви въпроси да им бъдат задавани.

"Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?", коментира по-късно пред БНР Кошлуков.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров пък директно отрече журналистите от това "безценно" предаване да са били притискани:

"Радвам се да кажа, че сме единствената телевизия, която си позволява да притежава такъв формат. Предаването нито е застрашено, нито е под някакъв натиск или репресия - по никакъв начин, в това ви уверявам. Никой нито има намерение да го сваля, проваля, мести и т.н. Предаването е много добро, на своята аудитория, която заслужава да има своя медиен излаз. Няма никакъв проблем. Предполагам, че има някакъв елемент на недостатъчно говорене, което е моя грижа да оправя".

По повод изискването на Кошлуков "Денят започва с култура" да вдигне рейтинга си, Каменаров обаче призна:

"Като говорим за култура, няма как да очакваме да постигнем зашеметяващ рейтинг. Не е рейтингът това, което ще определи качеството на това предаване. Абсолютно съм сигурен, че БНТ и БНР са най-свободните медии в държавата. Никога не е имало нито върнати, нито забранени събеседници".

Това се случи на фона на протест пред сградата на БНТ днес, където се събраха десетки културни дейци, журналисти и общественици, които защитиха свободата на словото и се обявиха за оставка на Емил Кошлуков. Те посрещнаха с овации екипа на сутрешното предаване за култура, който също се присъедини към протеста.

Продуцентът Весела Петрова заяви:

"Има обвинения за езика на предаването, който бил по-елитарен. Не може в предаване за култура, да се говори с езика на улицата. Няма как да се каже, че ние не работим. Това е всеки ден, работим и в събота и неделя, защото трябва да се приготви предаване за понеделник".

Междувременно председателят на СЕМ София Владимирова съобщи пред Дир.бг, че утре, на среща по друг повод с ръководството на БНТ, ще поиска да бъде чута какви мерки вземат по казуса. В същото време експерти на регулатора ще проверят сигнала на журналистите и ако открият нарушения на Закона за радио и телевизията, то медията ще бъде санкционирана.

Членът на СЕМ Мария Стоянова уточни, че законът гарантира програмната независимост и не допуска цензуриране.