Това обяви днес пред журналисти доц. Кремена Борисова от БАН - редактор на сборника "Демографската ситуация и развитието на България".

По тази причина учените препоръчват на политиците да се направят реформи в здравната ни система, които да осигурят на населението нормален достъп до здравна помощ, предаде БТА.

Според учените има тенденция за намаляване на смъртността в България, включително и на детската смъртност, но това става с твърде бавни темпове и затова страната ни изостава по този показател спрямо другите страни от ЕС.

У нас възрастните хора стават все повече, а по-младите, които работят, са все по-малко и това е предизвикателство за всички системи - на здравеопазването, социалните услуги и на пенсионната система, коментира доц. Борисова.

Авторите на демографските изследвания посочват, че е необходимо да се стимулира раждането на повече деца в българските семейства, но това да не пречи на реализацията на родителите и тя да е свързана с по-високото им образование.

"Необходимо е да има нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи у нас. Това трябва да стане чрез диференциран подход, съобразен с линията на бедността и с минималния гарантиран доход", отбеляза още доц. Борисова.

Риск от бедност

В България над 50 процента от мъжете над 65 години и над 62 процента от жените на тази възраст са в риск от бедност. За сравнение - делът на бедните хора от тази възрастова група в ЕС е под 25 процента и за двата пола.

"У нас възрастните хора стават все повече, а по-младите, които работят, са все по-малко и това е предизвикателство за всички системи - на здравеопазването, социалните услуги и на пенсионната система", коментира доц. Кремена Борисова. По думите й въпреки това не бива да следваме "сляпо" примерите на по-богатите стареещи общества, защото трябва да отчитаме, че възрастните хора у нас не са хомогенна група и политиките към тях трябва да са диференцирани.

Сборникът с демографските изследвания на БАН ще бъде предоставен на министерства и на всички институции, имащи отношение към демографските проблеми, заявиха учените.

Оповестените от Евростат през юли т.г. данни за населението в ЕС сочат, че България отчита най-голяма смъртност в Европейския съюз (14.4 на хиляда) за 2013 г. в сравнение с предходната година. За година българското население е намаляло с 38 900 души, от които едва 1100 са емигрирали. Починали са 104 300 български граждани, а са били родени 66 600 бебета.

Сборникът "Демографската ситуация и развитието на България" съдържа 67 доклада от 85 учени от БАН. Докладите са в осем раздела и обхващат основните области в съвременната демографска тематика в страната.