Това сочи справка на Асоциацията на българските села, която показва позитивна тенденция през последните 4 г., съобщиха от асоциацията, цитирана от БТА.

54% от хората, които се местят да живеят на село, са в активна трудова възраст - от 18 до 45 години, а останалите са предимно нови пенсионери.

През 2014 г. от градовете са се изселили общо 24 834 души, а от села в села са мигрирали 8702 души, показват официалните данни на НСИ. Ръстът на миграцията към селата спрямо 2013 г. е близо 25 процента.

От 2011 г. насам се запазва положителна тенденция за връщане на населението по селата. От общо 5072 села в България, само 184 са обезлюдени.

Най-голям брой обезлюдени населени места има в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали - съответно 61, 57 и 11.

Същевременно се забелязва и нова вълна на силен интерес към имоти в селата. Интересът е предимно към закупуване на имоти в села в радиус до 25 км от градските центрове.

Най-активен е пазарът на селски имоти в областите Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Велико Търново. Търсят се къщи с дворове до 2 дка предимно в ценовия диапазон до 25 000 евро.

Все повече се наблюдава завръщане на български емигранти от чужбина, които искат да възстановят своите селски имоти, както и да инвестират в допълнителни такива.

Селските имоти по южното Черноморие също отчитат завишен инвестиционен интерес, предимно от руски граждани. Активността на продажбите тук е както за фамилни къщи, така и за апартаменти в селата близост до морето. Средните нива за завършени имоти - ново строителство тук са между 280 и 450 евро/кв. м.

Данните на НСИ за населението на селата >>>