7,5 години затвор за турски учен от НАСА

stat
20:43  |  9 февруари 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Турски съд осъди учен, работещ за НАСА Турски съд осъди учен, работещ за НАСА
Сн.: hurriyetdailynews.com

Учен, който работи за американската космическа агенция НАСА, беше осъден в Турция на 7,5 години затвор.
Присъдата му е заради връзки с ислямски проповедник, когото правителството обвинява за неуспешния опит за преврат през 2016 г., съобщава частната агенция Доган.

37-годишният Серкан Гьолге, който има двойно американско и турско гражданство, е осъден заради връзки с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за организатор на несполучливия пуч.
Той е бил арестуван малко след опита за преврат, докато бил на семейна ваканция в родната си Турция. Обвинен е в шпионаж и тероризъм.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че американското правителство е дълбоко обезпокоено във връзка с "присъдата без достоверни доказателства" на учения от НАСА.

"Ние ще продължим да следим този случай, както и случаите с други американски граждани, чиито текущи процеси под режима на извънредно положение предизвикват сериозни безпокойства относно съблюдаването на независимостта на съдебната система", заяви Науърт, която призова за слагане на край на извънредното положение.

След опита за преврат в Турция над 50 000 души бяха арестувани, а над 130 медии бяха закрити, припомня агенцията. Близо 160 журналисти бяха изпратени в затвора, според Асоциацията на журналистите в Турция. Сред тях са и журналисти, обвинени във връзки с терористични групировки и в опит за сваляне на правителството.
Последно в По света


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.