Днес американската космическа агенция НАСА публикува снимки от Космоса на обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“.

Образът е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от сателита „Aqua“.

Изображението е наречено „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на него ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи.

Вижте снимки >>>

От НАСА разясняват, че тюркоазените водни спирали, които радват окото, не са част от нечие произведение на изкуството, а индикатор за наличието на фитопланктон, който проследява потока на водните течения и вихри.

Фитопланктонът представлява плаващи, микроскопични организми, които правят собствена храна от слънчева светлина и разтворени хранителни вещества. Тук, огромният воден поток от реки като Дунав и Днепър носи хранителни вещества до Черно море. Като цяло, фитопланктонът поддържа рибата, морските ракообразни и други морски организми.

Специалистите от НАСА и Института по океанология във Варна твърдят, че този тюркоазения цвят на Черно море не е необичаен за сезона. Той се случва ежегодно в късна пролет -  края на май и през юни. 

"Този млечно тюркоазено-син цвят се дължи на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид", казва доц. Валентина Тодорова пред БНТ.

“Емилианиа Хуксли” е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата. Фитопланктонът не е токсичен и не представлява опасност за туристите.

Учените обаче припомнят, че прекалено големите и чести цъфтежи на фитопланктона могат да доведат до намаляване на количеството кислород във водата и до задушаване на морския живот.