Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев, който участва в откриването на XIII Национална научно-практическа конференция под наслов „Измерванията в транспорта“.

Събитието се организира по повод Международния ден на метрологията и професионалния празник на българските метролози – 20 май в партньорство с Българския институт по метрология и Съюза на метролозите в България.

„През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки, на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги“, съобщи Валтер Василев.

Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а друг дял – съвместно с ИА „Автомобилна администрация“ и други институции, стана ясно от думите му. При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка – задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения. Установен е и 1 апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните – т.нар. „помпа“.

Всяка година екипите на ДАМТН и Автомобилна администрация правят съвместни акции за установяване на такива нарушения, но те са много трудни за регистриране. Най-често това става с използване на таен клиент, като предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито. Всичко това отнема време и значителен ресурс.

Затова е много важно и гражданите да подават сигнали към компетентните институции когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи.

„През изминалата година направихме и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози“, допълни Валтер Василев. В резултат са съставени 18 протокола за задължителни предписания, а при проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите. Нещо, което е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътно-транспортни инциденти.

В рамките на откриването на конференцията приветствия отправиха и Паун Илчев, председател на БИМ и д-р Весела Константинова, председател на Съюза на метролозите. Прочетен бе и поздравителен адрес от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“. Международният ден на метрологията и професионалния празник на българските метролози по традиция се отбелязва всяка година на датата 20 май, когато е подписана Конвенцията за метъра през 1875 г.