Народното събрание прие текстове от Закона за военната полиция на второ четене, предаде. „За“ гласуваха 85 народни представители, „против“ - 6, а един се въздържа, предаде „Фокус“.

Депутатите записаха, че при използване на оръжие органите са длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица, включително на органите, които го използват. В досегашните текстове беше записано, че са длъжни да го правят "по възможност".

С промените бе регламентирано, че абсолютна необходимост има при:

- противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;

- задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на орган на службата;

- при опит на задържано лице да избяга, както и да посегне на своя живот или на живота и здравето на други държавни органи.

Абсолютната необходимост се отнася и за случаи при нападение срещу граждани и органи на службата, освобождаване на заложници, както и групови нарушения от военнослужещи на обществения и войсковия ред и нападения на сгради и помещения.

Физическата сила и помощните средства ще се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници.

С приетите на второ четене промени се въвеждат и принудителни административни мерки и санкции от 10 до 1000 лева.

Нарушение на правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обекти се наказва с глоба до 500 лв., а за загубена служебна карта на служител глобата е от 10 до 200 лева.

Ако някой използва униформено облекло, символи и отличителни знаци или служебна карта, показващи принадлежност към Служба "Военна полиция", без да има право, се наказва с глоба от 200 до 1000 лева.