Проектът е внесен от Министерски съвет, а промените са свързани с таксите за битови отпадъци и са съобразени с принципа "замърсителят плаща".

Прието бе водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци. 

Размерът на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице ще се определя за календарна година. 

Намерението е да се стимулира разделното събиране, рециклирането и компостирането на отпадъци.

План-сметката за годината вече ще е унифицирана за цялата страна. Тя ще се изготвя по образец и ред, определени с наредба на Министерския съвет.

При деклариране на неверни данни и обстоятелства, водещи до намаляване или освобождаване от такса битови отпадъци, се налага глоба от 10 до 400 лв. и имуществена санкция в размер от 100 до 3000 лв. 

С този закон, таксата за битови отпадъци ще се заплаща за извършвани от общината услуги на територията й. Видът им, както и честота на събиране и транспортиране на битовите отпадъци, ще се определят със заповед на кмета на общината и ще се обявяват публично до 31 октомври на предходната година.

Съгласно законопроекта кметът на общината е длъжен да организира събирането и поддържането на информация за броя на ползвателите на услугите.

За неизпълнение на това задължение на кмета на общината се налага глоба от 500 до 2500 лв. за всяка година, за която липсва тази информация.

Според мотивите на МС принципът „замърсителят плаща“ представлява финансов стимул, както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година. В момента таксата за битови отпадъци се изчислява въз основа на данъчната оценка на имота, без да се обвързва с реално генерираното количество на отпадъците.

Сдружението на общините настоя наскоро един от начините за формирането на такса смет в общините да става на база разгърната площ и това да бъде заложено в закона.