Гласуването на Реформаторски блок за мажоритарния вот не е било коректно към гражданите, които са се подписали преди година под искането за референдум за изборните правила.

Това каза пред журналисти председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар на гласуването по решението за произвеждане на национален референдум с три въпроса по изборните правила, предложени от президента, предаде БТА.

При гласуването отпаднаха два от въпросите - за мажоритарния елемент и задължителния вот, остана само въпросът за електронното гласуване.

Цветанов припомни, че представители на Реформаторския блок са участвали в събирането на подписи преди година за искането за референдум по изборните правила със същите въпроси.

Той попита кога реформаторите са искрени - когато действително са били съпричастни към тази инициатива или сега, когато не подкрепиха въпроса за мажоритарния вот.

По думите му на база разговори и изразени позиции от вчера и днес сутринта той се е надявал да бъдат подкрепени поне два от предложените въпроси за референдум - за мажоритарния вот и за електронното гласуване.

Цветанов уточни, че и в групата на ГЕРБ е имало колебания по отношение на задължителното гласуване.

В отговор на въпрос Цветанов заяви, че в тази ситуация - само с въпроса за електронното гласуване, референдумът няма да постигне целите, за които днес е говорил президентът.

Петър Славов (РБ): Все пак референдум ще има

Най-малкото заради електронното гласуване, все пак референдум ще има, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от Реформаторския блок Петър Славов в отговор на въпрос не се ли обезсмисля националното допитване за изборните правила след отпадането на два от въпросите, предложени от президента.

Попитан защо повечето от депутатите на РБ не подкрепиха първите два въпроса Славов заяви, че по отношение на мажоритарния избор от групата са предложили редакция, която обаче не била подкрепена в пленарна зала.

По думите му е добре да е ясно какво точно се питат хората, защото в сегашния вид въпросът имал различни тълкувания.

Попитан какво ще каже на над 500 000 граждани, които са се подписали преди година под искането за референдум, депутатът заяви:

"Включително и ние тогава се подписахме и събирахме подписи, направихме всичко възможно този референдум да се реализира, но той беше провален от мандата Орешарски".

Славов уточни, че не е имало предварително решение на ПГ на РБ как да се гласува по трите въпроса от референдума.

АНКЕТА: Съгласни ли сте с формулата избори 2 в 1 (местни и референдум)?

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

АНКЕТА: Да се избират ли депутати и мажоритарно?

АНКЕТА: Да се гласува ли електронно на избори?