"За" гласуваха 131 депутати, 41 бяха против, трима се въздържаха, предаде БТА.

Преди това парламентът отхвърли два и прие един от общо трите въпроса за допитването, предложени от президента.

Трите въпроса са:

1. "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?";
2. "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?";
3. "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Питането за дистанционно гласуване по електронен начин срещна подкрепата на 146 народни представители, 40 бяха срещу него и 10 се въздържаха.

След прегласуване с 89 гласа "за", 85 "против" и 22-ма въздържали се Народното събрание не прие предложения въпрос част от народните представители да се избират мажоритарно.

Първоначално с подкрепа от 98 депутати, 58 "против" и 25 "въздържал" се НС одобри въпроса за въвеждане на задължително гласуване на изборите и националните референдуми, но след прегласуване, поискано от левицата, той беше отхвърлен с 80 "за", 59 "против" и 25 "въздържал се".

Въпросите, по предложение на Патриотичния фронт, бяха гласувани отделно, дискусията по тях продължи около три часа. Депутатите излязоха в почивка, след която гласуваха окончателното решение за референдума.

Днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната, се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев.


АНКЕТА: Съгласни ли сте с формулата избори 2 в 1 (местни и референдум)?

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

АНКЕТА: Да се избират ли депутати и мажоритарно?

АНКЕТА: Да се гласува ли електронно на избори?