Това решение беше обявено от парламентарната трибуна от председателя на парламента Цецка Цачева след извънреден председателски съвет. Представителите на 7 от 8-те парламентарните групи, с изключение на РБ, са гласували програмата на НС да продължи с разискване по демографската политика - планирани питания към вицепремиера Ивайло Калфин.

РБ се събра на извънредно заседание.

По-рано Цецка Цачева обяви 15-минутна почивка и свика извънредно заседание на председателския съвет. Повод за това стана неразбирателство около предложения за удължаване на дебатите по Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и отлагане на парламентарния контрол.

Депутати от Реформаторския блок поискаха контролът да се отложи до приемане на първо четене на законопроекта. Предложението им обаче беше направено в рамките на започналия вече парламентарен контрол.

От "БСП лява България" възразиха срещу това, като обявиха, че се нарушава правилникът на парламента.

В последния ден преди лятната ваканция народните представители се захванаха да гледат на първо четене законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева, който предвижда създаването на нов орган - Национално бюро, което да се бори с корупцията по високите етажи, предаде БТА.

Трябва да ограничим корупцията най-вече в съдебната система, защото, ако я има там, ще я има навсякъде, обяви Кунева в пленарна зала, представяйки и защитавайки проекта си. По думите й, Сметната палата си върши съвестно работата, но по закон само гледа дали има декларация от проверяваните лица и пропуснато ли е нещо в нея, не изследва имуществото на лицата.

Резултатите на БОРКОР също не задоволяват, Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ) доби лоша слава. На нас ни трябват резултати, нямаме време за търсене на съвършено решение - няма такова, има само правилно решение, категорична бе Меглена Кунева.

Антикорупционният закон - без подкрепата на БСП и ДПС

Атанас Зафиров от БСП обаче веднага заподозря, че управляващите се опитват да прокарат закона в 12 без 5, в последния ден от сесията. Социалистът съзря напълно неприемливи текстове в законопроекта и гарантира пълната неподкрепа на червените. Има основателни съмнения за превръщането на новия орган в такъв на политическа репресия. Въвеждат се анонимни сигнали като метод на работа, в пълно противоречие с Конституцията и разбиранията ми, отсече Зафиров.

Как да си обясним, че сме шампиони по транспониране на европейското право, а сме в механизма за наблюдение, обърна се въпросително към Кунева пък лидерът на ДПС Лютви Местан. Той си отговори сам с аргумента, че и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за прилагането му.

За Местан проблемът у нас не е несъвършенството на правната уредба, а в това, че законите не се прилагат ефективно. ДПС има своите притеснения. Не сме съгласни, че независим може да е орган, чийто председател ще се назначава и освобождава по предложение на президента по инициатива на Министерски съвет (МС). Това е класическа дефиниция на орган, пряко подчинен на МС, обясни лидерът на движението.

Той предрече, че Бюрото ще даде предпоставка за злоупотреба с властнически ресурси - финансови или при правомощия при предоставяне на услуги. Може да бъде корумпиран само онзи, който притежава реално властнически правомощия, който притежава властта, който се разпорежда с публични ресурси - кой прави това у нас? На първо място изпълнителната власт - МС. Корупцията е там, където е властта, разви тезата си Местан.

Лидерът на ДПС поиска да знае как тогава с генераторите на корупцията ще се бори орган, практически назначен от онзи, който генерира корупцията. Ако дойде момент, в който ни управлява не толкова свят МС, с не толкова добродетелни министри, а те контролират този, който ги проверява, докъде ще го докараме в борбата с корупцията, възмути се той.

Законопроектът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, предвижда създаването на нов единен и независим антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията.

Националното бюро ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще се предоговори ли коалицията?

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?