Предложението е било обсъдено от председателите на вътрешната и на здравната комисии в парламента Цветан Цветанов и Даниела Дариткова. Това съобщи Цветанов на Дискусионен форум в парламента по повод 26 юни - Mеждународен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици, на който присъстваха представители на министерства и на всички 27 общински съвети по наркотични вещества в страната.

Сега ще започнем да обсъждаме предложението за включването на теста за наркотици със съответните институции, които трябва да го приложат, уточни Цветанов за БТА.

Колкото по-навреме хванем наркотична зависимост при децата, толкова по-лесно е за родителите да ги извадят от тази среда, и неправителствените организации и местните власти да предприемат действия, добави той.

По време на дискусията председателят на вътрешната комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че решаването на проблема с наркотиците и зависимостта не може да бъде ангажимент само на една институция и трябва да се създаде необходимата информираност, най-вече на родителите.

Според него поради липса на информираност родителите разбират за истинските проблеми на децата си в много по-късен етап. Цветанов смята, че е важно да съществува връзката родител-дете, родител-училище, местна власт-съответни центрове.

Най-големият проблем за българските деца не е перспективата какво ще правят след като завършат училище, а дали ще можем да ги запазим чисти и да не допуснем да бъдат зависими от наркотици, каза той, като се противопостави на всякакви опити да се легализира марихуаната.

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова (ГЕРБ) посочи, че са съпричастни и готови да търсят решения не са само в сферата на здравеопазването, но и в тези на местната власт, на образователната система и в системата на вътрешния ред и сигурност.

Според нея най-важното е как да се организира превенцията. Дариткова изрази готовността за съдействие, ако са необходими законови промени.

Председателят на Комисията по образование и наука Милена Дамянова (ГЕРБ) каза, че в приетия преди почти година Закон за предучилищното и училищното образование има заложени стъпки, които се отнасят именно до превенцията на наркозависимости. Според Дамянова е крайно необходимо психолози и педагогически съветници да бъдат част от училищните екипи и част от детските градини.

Дискусията в парламента беше организирана от Общинските съвети по наркотични вещества в страната. Формални домакини на срещата бяха Валери Симеонов и Борис Ячев от Патриотичния фронт.