При обявяването на специализираната полицейска операция „Кокаинови крале”, част от която е и арестът на Евелин Банев-Брендо преди дни, министър Цветанов обяви, че тя е можела да се проведе още през 2007-2008 г., но тогава е имало изтичане на информация.

"С вчерашната операция успяхме да измием един огромен срам, който страната ни трупаше в европейски план и то затова, че 2007 година, когато е започнала операцията, е имало изтичане на информация и една яхта в Карибския басейн е изоставена с огромно количество кокаин. През 2008 г., когато е правена сериозна оперативна среща между българската страна и швейцарската, испанската, италианската, пък тогава два часа по-късно цялата информация е изтекла и италианските власти са преценили, че няма да работят с българските власти по групата на Брендо”, каза тази сутрин пред TV7 министърът.

По-късно в Пазарджик той уточни пред журналисти, че става дума за човек от съдебната система с дългогодишен опит, който вече е пенсиониран, но отказа повече подробности.
След това обаче Цветанов сам опроверга информацията си, като заяви: "Магистратът, за когото споменах днес, не е пенсиониран служител на съдебната система. Говорим за служител, който е работил в правоохранителната система. Той е имал частична информация за тази операция и затова ще бъде проверено дали той я е изнесъл. В момента той вече е извън правоохранителната система, но има начин да му се потърси отговорност".

По неофициална информация на bTV съобщение за водено разследване и предстоящи арести е било изпратено от италианската прокуратура в отдела за международно сътрудничество в българската Върховна касационна прокуратура. Преводът от същия документ е бил открит у Брендо.

„Самото израстване на това ниво на Брендо и неговите съратници в тази организация не е станало без съгласието или бездействието на българската държава”, коментира още Цветанов, цитиран от "Фокус". По думите му организираната престъпност е интегрирана от началото на прехода от всички политически партии.

"Винаги, когато МВР е започвало да работи добре, е започвал натиск от определени политически партии с искане за рокади и промени в структурите, което е довело до невъзможността за борба с организираната престъпност. Самият Брендо е човек с огромен финансов ресурс, който в годините на прехода е успял да се впие в държавното управление. Хора от подземния свят като Брендо, Иван Тодоров-Доктора и Алексей Петров са били свързани с висши постове във властта и затова евроатлантическите партньори са отказвали да работят с нас", добави той и призова Сергей Станишев и тогавашното ръководство на МВР да отговорят за тези протекции.

Той подчерта, че България е спечелила доверие с операция „Кокаинови крале”.