Прокуратурата го даде на съд като ръководител на организирана престъпна група, която е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък.

Прессъобщение обяви на сайта си и специализираният наказателен съд, предаде късно снощи БТА. В него подсъдимите са посочени само с инициали, а формулировката за Баретата е следната:

"Зл. Ив. е оправдан по повдигнатите му обвинения, а именно за това да е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици, както и за това противозаконно да е присвоил от Ив. К. лек автомобил "Мерцедес Е 500"."

Както проличава от прессъобщението, само четирима от 10-те подсъдими са участвали в организирана престъпна група. А част от наказанията са за други престъпления.

По друго подобно дело Иванов неотдавна беше осъден на 6,5 години затвор, без обаче да е сигурно дали ще се му се наложи да изтърпи наказанието ефективно.

По време на делата, през януари 2013 г. някой се опита да убие Баретата. Той беше прострелян на стъпалата пред Съдебната палата в центъра на София.

Ивайло Борисов, сочен за близък до Иванов, също е оправдан, както и Златко Гочев, се казва във вчерашното съобщение.

Стефан Грозданов беше осъден на пет години затвор. Три години условно с петгодишен изпитателен срок и 1000 лв. глоба получи Кристиян Лалев. Петър Цветанов ще лежи три години и шест месеца. На една година повече беше осъден Тодор Цветанов.

Дарин Лазаров получи четири години и 10 000 лв. глоба. Същата глоба получи Добромир Добрев, който ще лежи 6 години.

Само на глоба беше осъден Тихомир Стоянов.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд.

Специализираната прокуратура обяви, че ще протестира (оспори) и трите изцяло оправдателни присъди. Това бе съобщено днес на сайта на прокуратурата.

Съобщението съдържа и отделни подробности от делото, например за „Мерцедеса“, който според вчерашната присъда Златомир Иванов не е присвоил.

„Със същия автомобил – поясняват от прокуратурата - Иванов пристига в столичната Съдебна палата минути преди покушението над него на 29 януари 2013 г. Колата бе иззета от паркинга на СДВР, където бе паркирана след атентата и впоследствие бе върната на собственика й.“

Що се отнася до Борисов и Гочев, те „според събраните доказателства са ръководили двата основни клона на групата за разпространение на наркотични вещества. Ивайло Борисов е отговарял за разпространението в София и Слънчев бряг, а Златко Гочев – за област Стара Загора, най-вече в Казанлък“.

Прокуратурата отбелязва също, че осъдените участници в наркогрупата „според доказателствата по делото са имали изпълнителски функции“.