За пета поредна година митниците и Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (ДЕА) станаха съорганизатори в България на седмицата "Red Ribbon", в памет на убития агент Енрике Камарена*.

Посланикът на САЩ в София Марси Райс е поздравила присъстващите и е разказала вълнуващата история на живота и гибелта на специалния агент под прикритие Енрике Камарена.

Служителите от отдел "Митническо разузнаване и разследване" на митница Аерогара София са разказали пред тийнейджърите за опасностите от наркотиците, разобличили са някои митове за уж "безобидната" употреба на някои от тях и са акцентирали върху неподозираните и дори смъртоносни ефекти от използването на т.нар. синтетична дрога и особено на т.н. синтетичен канабис.

Стефан Бакалов, началник на отдел "Митническо разузнаване и разследване", е съобщил, че през миналата година на митница Аерогара София са задържани над 130 кг наркотични вещества при 58 предотвратени опита за трафик на дрога, като 90 процента от задържаните вещества са амфетаминоподобни.
Така 1,3 млн. наркодози не са достигнали до децата в България.

Само преди дни митническите служители на Аерогара София са задържали уникален амфетаминоподобен наркотик, какъвто до сега не е откриван никъде по света.
По БНР Бакалов разкри по-рано, че изцяло новият вид синтетичен наркотик е произведен в Китай.

От няколко години насам се наблюдава сериозен ръст на заловените количества синтетична дрога, добави той. Всяка година ръстът на заловените количества синтетичен наркотик е около 30 на сто, каза Стефан Бакалов.

Пред учениците е било демонстрирано откриване на наркотици у пътници или в багаж с използване на специално обучени митничарски кучета, както и зрелищно задържане на наркотрафиканти.

Агент от ДЕА каза пред децата:

Служителите, ангажирани с борбата с наркотрафика в България, работят много упорито, за да пазят страната чиста от наркотици. Някои големи международни разкрития и задържания започнаха именно от работата на българските ни колеги. И те трябва да се гордеят с това!"

Около 300 000 са регистрираните наркозависими в България, каза Стефан Бакалов.
Най-употребяваните наркотици у нас са марихуаната и хероинът. Все повече стават богатите хора, което увеличава употребата на кокаин. За съжаление, използват се и все повече амфетамини, коментира Балаков.

Нараства използването на интернет за продажба на наркотици.

"Всеки може по интернет да си поръча пратка наркотици, която в рамките на 24 часа да се достави. Те ги пакетират, трафикът се извършва в големи пликове и се укриват по един или друг начин. Това, с което печелят е, че използват интернет и другото е, че не ти трябва верига от дилъри, които да ти доставят", обясни Стефан Бакалов.

*Енрике С. "Кики" Камарена (26 юли 1947 – 9 февруари 1985) е бил американски агент на ДЕА под прикритие, роден в Мексико. Той е бил отвлечен на 7 февруари 1985 г., докато е изпълнявал задача в Мексико, след това измъчван и убит.

Прякорът на Камарена на испански е бил "Кике", а на английски "Кики".