Франция, Канада, Италия и Швейцария са другите страни, които заемат челните места. Това сочи изследване на Световната здравна организация, проведено в 42 страни по повод днешния световен ден за борба с наркоманиите.

Проучванията в България сочат, че непрестанно се увеличава броят на хората, злоупотребяващи c наркотици и халюциногенни вещества. Три пъти повече случаи на отравяния сред ученици след употреба на психоактивни вещества регистрират лекарите през 2016 г.

Пред лекарите отровените тийнейджъри споделят, че са пушили така наречената "билка" – марихуана или дори обикновен тютюн, примесени със синтетични наркотици.

Разпространението на употребата на канабис е около пет пъти по-голямо от това на останалите вещества. Марихуаната е най-често употребяваният наркотик от младежите.

Все по-масово навлизат дизайнерските дроги в последно време - през 2016 г. е отбелязан пик в разпространението им.

Дизайнерски дроги се наричат всички новосинтезирани вещества, които все още не са включени под регулация под форма на контрол и на практика, се разпространяват свободно и ненаказано. Те са аналог на други субстанции, които вече са забранени за употреба, притежание или разпространение.

Дизайнерската дрога най-често е под формата на прах, кристали или разтвор, предаде Канал 3. Всички тези дизайнерски дроги се продават съвсем легално както в интернет, така и в магазинчета.