Напрежение в БАН. Стотици учени са пред напускане

stat
09:46  |  13 октомври 2017 | Общество / Автор Калина Петрова /  
Юлиян Ревалски: БАН има бюджет от 78 млн. лв. годишно, който не е достатъчен Юлиян Ревалски: БАН има бюджет от 78 млн. лв. годишно, който не е достатъчен
Сн.: БТА

Стотици учени в БАН са пред напускане. Ако не се вземат мерки, то съвсем скоро заплатите на учените в БАН ще станат много близки, независимо от ранга на учените
Това ще доведе до напрежение и масово напускане, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, цитиран от "Bulgaria on air".

Той обясни, че с увеличението на минималната работна заплата асистентите ще получават 510 лева, а главните асистенти 530 лева. За да бъде главен асистент обаче, всеки трябва да е защитил докторска степен.

Че може да има напуснали учени се страхува и заместник-директорът на Националния археологически институт Христо Попов. Той каза, че с такива заплати БАН не може да стане привлекателна за работа.

Ревалски посочи, че сега БАН има бюджет от 78 млн. лв. годишно, който не е достатъчен. Освен това у обществото има дълбоко неразбиране какво правят нашите учени, допълни той.  
Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.