Призоваваме всички страни да проявят сдържаност и да предотвратят опасността ситуацията да излезе от контрол, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя предупреди, че "всеки опит за решаване на проблема с Корейския полуостров с военни средства ще доведе до трагедия с колосални мащаби, до огромни човешки жертви за всички участващи страни, до хуманитарна, икономическа и екологична катастрофа".

Твърденията за намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати миналата година са безпочвени, каза на брифинг Захарова, цитирана от Ройтерс. Тя отбеляза, че липсата на реални наказателни дела срещу онези, които отговарят за киберсигурността на САЩ, потвърждава, че това, в което обвиняват Русия, е абсурд.

По-рано високопоставен американски военен заяви в Пекин, че военното решение за севернокорейските ракетни заплахи би било "ужасяващо", но добави, че е "немислимо" да бъде позволено на Пхенян да разработи потенциал за извършване на ядрена атака срещу САЩ.

Генералът от морската пехота Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп е разпоредил на военните да разработят "изпълними военни варианти", което разпореждане се изпълнява.

На преговорите си с американския генерал председателят на Централния военен съвет на Китай Фан Чанлун заяви, че намаляването на напрежението на Корейския полуостров можа да стане само по пътя на мирния диалог, съобщи ТАСС.

По думите му всяка от заинтересованите страни трябва да проявява сдържаност и да избягват изявления, които увеличават напрежението.

Фан изрази надежда, че Вашингтон ще действа по същия начин като Китай и че двете страни ще съумеят със съвместни усилия да решат севернокорейския ракетно-ядрен проблем.

В отговор Дънфорд изрази готовност за сътрудничество между въоръжените сили на двете страни и реализиране на договореното в сферата на отбраната между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин.