"Нападнал го е публично, за да бъде направена съответната демонстрация", обясни той пред bTV.

Хипотезата, че Октай е част от организирана група в началото беше равнопоставена с това, че е действал сам, каза Стойчев и добави, че после станало ясно, че в последните месеци бил затворен в себе си и в собствения си свят.

Младият мъж не казал на никого за намеренията си.
"В предсмъртното писмо по-скоро той се опитва да успокои майка си и да й каже, че съжалява много, че няма да завърши висшето си образование (Октай учи в УАСГ - б.р.). Пише, че се извинява, че трябва да направи нещо, което може да не се хареса на много хора. Писмото е саморъчно написано", обясни психологът.

"Не става въпрос, че той става носител на идеи, а иска да покаже кое е правилното. Влиза в ролята си на човек, който с действията си иска да покаже, че лидерът на ДПС греши. Той е харесвал Доган. Разочаровало го е това, че Доган не е честен с неговите си хора. Като човек от този етнос, той е търсил идеологически опорна точка – бил е на конференция на партията на Касим Дал, както и на конференция на Младежкото ДПС," добави Стойчев.

Според него политическите партии и всякакви техни представители се опитват от тяхната гледна точка да интерпретират и да извлекат полза. При положение, че имаме ясната визия за мотивите на извършителя, оттам нататък може да се правят всякакви хипотези, заяви психологът.

Намерението на ДПС да поискат международно разследване Стойчев определи като "пресилено и тенденциозно".

"Защо никой не си задава въпроса защо този младеж е стигнал дотам. Неговото поведение е свързано с поведението на политическата партия и политическите лидери, на които е искал по някакъв начин да даде знак, че не постъпват правилно. Това е неговият начин. Като решение му се е оформило в рамките на няколко седмици, след като е била учредителната конференция на партията на Касим Дал. Там той е разгледал добре залата", обясни той.

"Не разпознах Октай Енимехмедов на кадрите на конференцията на ДПС, но колеги потвърдиха, че са го видели на учредяването на нашата партия. Оказа се, че той е бил сред гостите на 1 декември в НДК на нашето учредяване. Очаквахме около 900 делегати, а дойдоха 1015 и още повече хора, които искаха да присъстват. Някои от тях са влезли като гости, за да не бъдат върнати. Той е бил един от тези хора. Не е наш член", заяви междувременно пред БНР Корман Исмаилов, председател на Народна партия "Свобода и достойнство", основана от него и бившия депутат от ДПС и дясна ръка на Доган Касим Дал.