На 29 септември Галя Петрова нахлула в класната стая на сина си в Шесто ОУ „Братя Миладинови" в Сливен и пред други ученици и родители нападнала и ударила с юмрук в лицето 58-годишната учителка Янка Цанева. Причината за атаката - направена забележка. Преподавателката беше с насинено лице, оток и счупени очила.

Петрова бе задържана и обвинена в нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения. От прокуратурата поискаха 1 година затвор за майката.

Галя Петрова се призна за виновна и призна всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. Сливенският районен съд я осъди на 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха Дарик радио и bTV.

Пред журналистите 27-годишната майка поиска прошка и извинение от Янка Цанева, като й целуна ръка.

Благодаря на учителката, че ми прости. Никога постъпката ми няма да се повтори, защото аз направих много голяма беля и никога няма да се повтори“, ридаейки каза Петрова.

Преподавателката от своя страна заяви:

Аз съм добър човек и приемам извиненията. Свикнала съм да работя с този контингент. Бързо прощавам. Надявам се да е искрена. В момента просто я съжалявам, с изключение на това, което ми нанесе и обидата, че не по този начин се постъпва. Надявам се да е разбрала.

В Международния ден на учителя колегите на Цанева бяха с лентички в нейна подкрепа.

Нападението предизвика и бурния гняв на образователния министър проф. Тодор Танев, който пред журналисти в парламента избухна:

"Болшинството не трябва да страда заради отделни, бих го казал директно и без никакъв срам, идиоти. Защото, който удря учител, е идиот. Той, освен идиот и освен на позорния стълб, трябва да бъде и наказан и това ще се случи за памет на другите, които имат такива помисли."