Ранените, за които се знае, са над 120, са съобщили от болницата. Сред тях има и курсанти, и служители по сигурността.

Първоначално вътрешният министър на провинция Белуджистан, в която главен град е Куета, съобщи, че убитите са най-малко 20. По-късно властите и медицински източници уточниха, че жертвите са 60.

Очаква се очаква броят на загиналите още да расте, тъй като много от ранените са в критично състояние.

Нападателите взели 250 души за заложници, които след прочистването на центъра били освободени, според пакистански висш военен. Според властите операцията в сградата е продължила пет часа и вече е приключила.

Нападението е започнало, когато от четирима до шестима въоръжени мъже са нахлули в спалното помещение на полицейския тренировъчен център, отбелязва в обзор агенция "Фокус". Има предположения, че са имали и помощ отвътре.

„Те влязоха в нашата сграда и стреляха, затова ние тръгнахме към покрива на сигурно и скочихме, за да се спасим“, съобщава един от кадетите.

По друг начин описва обаче кървавите събития вътрешният министър на провинция Белуджистан Сарфараз Бугти, цитиран от Франс прес и БТА.

Виж снимки >>

Атаката е извършена от трима въоръжени атентатори самоубийци, съобщи той пред журналисти. Нападателите, които носели жилетки с експлозиви, са мъртви

"Двама от камикадзетата се самовзривиха, причинявайки жертви, а третият беше застрелян от войниците ни", каза и генерал-майор Шер Афган. Според него зад атаката стои терористичната групировка "Лашкар е Джангви ал Алми".

Все още никоя организация не е поела отговорност за кръвопролитието. Но „Ислямска държава“ и талибанската фракция „Джамат ул Ахрар“ в миналото са извършвали подобни нападения в югозападната провинция.

Същото полицейско училище, в което се обучават над 700 курсанти, е било атакувано и преди - през 2006 и през 2008 г.

Във вторник сутринта сигурността около тренировъчния център и болниците в Куета е засилена.