"Четирима са загинали, включително полицай и мъж, за когото се смята, че е нападателят", заяви пред централата на Скотланд ярд помощник-комисарят на лондонската полиция Марк Роули в изявление пред пресата, съобщиха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

Загинали са нападателят, прободеният с нож полицай и двама души, блъснати от автомобила на Уестминстърския мост до сградата на парламента.

"Обявихме това за терористичен акт и службите за борба с тероризма разследват подробно днешните събития", заяви най-висшият британски полицейски служител за борба с тероризма Марк Роули.

"Атаката започва, когато движеща се по Уестминстърския мост кола блъска и ранява няколко души, включително трима служители на полицията. След това кола катастрофира край парламента и поне един човек, въоръжен с нож, продължава атаката и опитва да влезе в парламента", каза Роули.

Полицията смята, че един и същи човек е отговорен за нападението с автомобила и с ножа.

Лондонската служба за спешна помощ съобщи, че нейни екипи са оказали лекарска помощ на поне 10 души със сериозни наранявания. Съобщава се, че една жена е извадена жива от река Темза.

Говорител на Камарата на общините съобщи, че депутатите са били затворени вътре в сградата на парламента поради "инцидент, свързан със сигурността".

Малко след това на място е кацнал спасителен хеликоптер. Най-малко две линейки бяха разположени до моста Уестминстър, близо до парламента. Полицията е разпръснала събралите се и предупреди, че районът не е сигурен.

Говорител на правителството съобщи, че премиерът Тереза Мей е невредима и в безопасност.

За момента няма информация за пострадали български граждани в Лондон. Това заяви посланикът на България в британската столица Константин Димитров пред БНТ. Посланикът посъветва съгражданите ни в Лондон да избягват района около парламента.

Доналд Тръмп разговаря по телефона с британския премиер Тереза Мей след днешното терористично нападение в Лондон, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

"Президентът разговаря с министър-председателката Мей. Осъждаме атаката в Уестминстър, която Великобритания разглежда като терористичен акт и приветстваме бързата реакция на британската полиция", заяви говорителят на президентството Шон Спайсър, уверявайки Лондон, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на Вашингтон.