Едва сега, след като от десетина години се говори за насилие над медици и то се наказва със затвор, МВР реши да даде предписания на болниците как да бъдат събирани по надлежен начин доказателствата, които след това да бъдат използвани от прокуратурата за читаво обвинение.

Цифрите говорят, че стотици случаи не се документират и не стигат до прокурор. Така лесно се измъкват такива хора, които са посегнали на живота и здравето на наши колеги, подчертава директор на болница.

По данни на Министерството на здравеопазването през 2013 г. общият брой на нападенията над медици е 145, през 2014 г. - 227, през 2015-а - 225. Информация за 2016-а не е обявявана.

По данни, изнесени от главния прокурор, през 2014 г. са били образувани пет (5) досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба, каза главният прокурор.

През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба.

През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно и на двама е наложена глоба.

В подкрепа на медиците ще има "болнични" прокурори, които да реагират максимално бързо при подаден сигнал, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Още през януари 2015 г. обаче заради зачестилите случаи на атаки над медици от Спешна помощ главният прокурор и здравният министър тогава Петър Москов се договориха за пряк канал за комуникация между екипите си.
По всичко личи, че това споразумение не е проработило както трябва.

Сега то ще се доразвива, като и прокурорите ще помагат за събирането на доказателства и обещават да подвеждат агресорите под отговорност по бързата процедура в седемдневен срок.