Жената извикала "край на диктатурата на ЕЦБ" и хвърлила конфети срещу Драги, малко след като той започнал да говори след днешното заседание на банката. Тя носела фланелка с надпис "спрете диктатурата на ЕЦБ", посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>


Демонстрантката бързо била отведена от охраната и пресконференцията за кратко била спряна. Малко по-късно президентът на ЕЦБ я възобнови.

Според Газета.Ру младата жена най-вероятно е гъркиня, протестираща срещу политиката на ЕЦБ към Гърция.

Драги подчерта, че ЕЦБ намира "ясни доказателства", че мерките в подкрепа на икономиката са ефективни. Условията за кредитиране на бизнеса и домакинствата в еврозоната се "подобряват видимо". Освен това ЕЦБ ще следи внимателно инфлацията и смята, че инфлационните очаквания ще се върнат към целевите нива през 2016 и 2017 г.

В изложението си Драги предупреди, че еврозоната се нуждае от още мерки в подкрепа на предлагането, насочени към високите нива на структурна безработица и ниския потенциал за растеж на производството.

Президентът на ЕЦБ заяви, че по-ранно от планираното излизане от програмата за количествени улеснения е малко вероятно. Той добави, че не вижда признаци за балони с цените на активите. Според Драги има достатъчно предлагане на облигации в еврозоната.

Попитан за Гърция той подчерта, че ЕЦБ ще продължава да подкрепя гръцките банки докато те са платежоспособни. Освен това Драги съобщи, че на заседанието днес средствата в тяхна подкрепа са били увеличени до 110 млрд. евро.

По-рано днес ЕЦБ не промени рекордно ниската си водеща лихва, която е на равнище 0,05 на сто от септември.

Лихвата по депозитите остава отрицателна - минус 0,2 процента, а лихвата при т. нар. пределно кредитно улеснение продължава да е 0,3 на сто.