"Преди около месец заявих на НАП, че като приходи вървят добре, но не съм доволен от контрола", заяви Дянков по БНТ, цитиран от БГНЕС.

Вицепремиерът коментира вчерашните промени, когато целият мениджърски екип, който отговаряше за контролната дейност в териториална дирекция на НАП-София беше освободен от заеманите длъжности. Постовете си загубиха заместник-директорът на НАП София с ресор "Контрол" Гергана Станулова, директорът на дирекция "Контрол" Петя Маринова, нейният заместник Георги Димов и трима началници на сектор "Ревизии" от столичната териториална дирекция - Даниела Плевненска, Снежанка Аначкова, Емил Динев.

Преди това досегашният шеф на териториалната дирекция на НАП във Велико Търново Христо Костадинов бе назначен за заместник изпълнителен директор на мястото на Бойко Атанасов, който бе изпратен именно в НАП-София.

"Продължавам да чувам, като пътувам из страната, оплаквания, че еди-кой си бизнесмен, който с години не си е плащал данъци и е работил тясно, така да го кажем, с НАП, продължава да се ползва от такива протекции, да кажем. И казах - искам вашият контрол да е такъв, че хората да казват - да, най-после стана тази промяна.  И ако това не стане, си отивате всичките - от Краси Стефанов до зам.-шефовете му", добави Симеон Дянков. Той даде за пример зърнопроизводството, аптеките и горивата.

Финансовият министър заяви, че е доволен от приходите, но не и от контрола. По думите му най-слаба е контролната дейност в София. Дянков специално подчерта, че са приети всички законови промени, поискани от НАП, за да се спрат ДДС-измамите, така че ръководството на агенцията вече няма извинение.

Вчера от ръководството на НАП София обещаха, че до няколко седмици ще представят изцяло нова концепция за данъчно-осигурителния контрол и борбата с измамите, която ще включва структурни и организационни промени в столичната дирекция.