За това предупреди говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров, цитиран от БНР.

От догодина няма да се ползва и 5 процента отстъпка, ако данъчната декларация бъде подадена на хартия.

Облекчението ще важи само за подадена до март декларация по електронен път. Според закона всички, които имат доход само от трудов договор и той е до минималната работна заплата, могат да получат данъка си обратно.

Оказа се обаче, че много малко хора ще могат да се възползват от това облекчение, обясни Росен Бъчваров.

Всеки лев доход, бил той облагаем или необлагаем, различен от трудовия, води до невъзможност за ползване на облекчението. Например, олихвяването с някаква много малка сума по дебитната карта на един гражданин, всъщност означава, че нормата на закона е формално нарушена, посочи той.

Бъчваров уточни, че приетото наскоро данъчно облекчение за деца, с което се намаляват до 200 лева, по 200 лева за всяко до третото дете данъчната основа, ще започне да действа и ще може да се упражнява през 2016-а, а не през 2015-а година, така че през 2015-а година е все още рано да се очаква ползването на данъчно облекчение за деца.

От догодина ще можем да подаваме данъчните си декларации само с персонален индентификационен код по интернет.

Самата декларация ще е доста по-кратка като редица полета, като данни за работодател и описание на имот, който отдаваме под наем, няма да съществуват. Ако искаме и през последните три месеца на годината данъкът ни да се удържа авансово, ще трябва да подадем декларация в счетоводството.