Съкратените работници и работодателите не знаят, че от тази година за пръв път са длъжни да декларират доходите си, дори да са били само на трудов договор, съобщава в. "Сега".

До 2010 г. съкратените не декларираха доходи, защото при трудови договори данъкът се удържа авансово от работодателя.
"Тези групи имаха право да подадат по желание данъчна декларация, ако искат да установят дали не им е надвнесен данък, но нямаше задължително изискване", обясниха от пресцентъра на НАП.

С промени в закона, влезли в сила от януари 2010 г., загубилите работа в рамките на годината вече са длъжни да декларират доходите си, независимо от вида на договора, на който са били наети. Трябва да подават декларация и всички служители, които имат повече от един трудов договор към 31 декември, както и тези, които са сменяли работа в хода на годината, и чийто втори работодател не е преизчислил годишния размер на данъка, отчитайки удържаното от първия работодател.

По данни на НАП броят на социалноосигурените у нас през миналата година е намалял със 194 000, което е най-точната статистика за останалите без работа в хода на годината.

"Опитахме се да популяризираме тази промяна. Подготвихме прессъобщение, проблемът е коментиран в интервюта", заявиха още от пресцентъра на НАП. Данъчните обаче успокоиха, че все пак има един ден, в който неразбралите могат да се опитат да подадат декларации. По закон работодателите издават служебните бележки препоръчително до 31 януари, но могат да го правят и след този срок.
"В случай, че тези граждани не успеят да се снабдят със служебни бележки от бившите си работодатели, могат да поискат информация по телефона и само да впишат сумите", допълниха от приходната агенция.

Промяната в кръга на задължените да подават декларации лица е гласувана с поправките в Закона за доходите на физическите лица в края на 2009 г. Този текст е внесен от Министерския съвет, а по него не е имало коментари нито на първо, нито на второ четене. В официалните мотиви към проекта пише само, че са направени предложения за промени относно декларирането на данъците с цел "постигане на по-голяма яснота при прилагането на разпоредбите и по-лесно администриране на приходите в бюджета".