Общият брой на всички бензиностанции и газстанции, регистрирани в НАП, е 3000. Измамата лъснала, след като от Агенцията за метрологичен и технически надзор направила справка за обектите в нейната база данни, подлежащи на проверки, съобщи на пресконференция председателят на агенцията Стефан Цанков, цитиран от БТА.

При вътрешно разследване е установено, че в софтуера за случаен подбор на бензиностанциите, които се проверяват, има пробив и данните за тези 549 бензиностанции са били изтрити.

"Може да предположим с какви мотиви", коментира лаконично Стефан Цанков.

За последното тримесечие са били направени около 120 проверки на бензиностанции, при които са установени фрапиращи нарушения - отклонение от 43 процента в качеството на проверените горива, при средноевропейска норма между пет и 8 процента.

Цанков добави още, че при проверките са открити и много незаконно заровени резервоари, които не са регистрирани в НАП. Най-проблемни се оказват ведомствените бензиностанции, като сред тях има и такива, които не фигурират и в регистрите на НАП. Тези бензиностанции се намират в по-малки населени места или са били предназначени само за селскостопанска техника.

"От март досега около 40 човека са били освободени от Агенцията за метрологичен и технически надзор. Те са от различни дирекции", уточни нейният председател.

Във връзка с множество оплаквания от бензиностанции, че получават горивото с проблеми, са започнали и проверки на петролните бази, където по думите на Стефан Цанков, години наред не е имало установено нарушение.

Досега от десет от проверените най-големи петролни бази, в 4 е открито отклонение в качеството на горивата. Предвижда се всяка от тях да бъде санкционирана с до 500 000 лева.