Първият случай е с прокурор от Районна прокуратура-Ямбол и следовател от Следствения отдел при Окръжна прокуратура в града, които извършили дисциплинарни нарушения и са нарушения на Кодекса за етично поведение, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предложението се основава на резултати от проверка на отдел „Инспекторат“ във Върховна касационна прокуратура, образувана по сигнал на директора на ОД на МВР – Ямбол за действията на прокурора и следователя, установени в рамките на разследване за кражба.

Веществени доказателства по него са два оптични носителя, съдържащи записи от вътрешните камери, монтирани в игрална зала „Тангра“ в Ямбол. При прегледа на видеофайловете не е установена относимост към разследваното престъпление. Оказало се обаче, че в записите фигурират прокурорът и следователят, които в работно време играят на машини за хазартни игри.

За около една година двамата многократно играли на машините, а системното неспазване на работното време представлява дисциплинарно нарушение. Наред с това, посещението на игрална зала за хазарт в работене ден е преценено като нарушение на стандартите, регламентирани в Кодекса за етично поведение на магистратите, подчертават от прокуратурата.

Как престъпник да не плати 10 000 лв. глоба

Цацаров е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство и срещу прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив. След проверка на Специализираното звено „Антикорупция“ са установени 3 случая, при които той е нарушил принципите на независимост и почтеност.

По досъдебно производство срещу двама души за разпространение на наркотици, прокурорът постигнал споразумение със защитника на единия, който извършил престъплението при условията на опасен рецидив, като определил наказание 3 г. затвор.

Със споразумението обаче на извършителя не била наложена предвидената в закона глоба от 10 000 до 50 000 лв. След като споразумението било внесено в съда за одобряване, прокурорът излязъл в отпуск по болест, поради което за участие в съдебно заседание бил определен друг прокурор.

Докато бил в болничен, прокурорът посетил определения свой колега в кабинета му и започнал да го убеждава да поддържа споразумението. Той обаче заявил, че това противоречи на закона и морала. В последващи телефонни разговори между двамата, първият прокурор продължил да настоява.

На съдебното заседание обаче вторият прокурор поискал увеличаване на наказанието с 6 месеца и налагане на 10 000 лв. глоба, което е било одобрено от съда.

"Големи хора знаят как да се отблагодарят"

По друго досъдебно производство за данъчно престъпление срещу пет лица, наблюдавано от прокурор от Пловдив, също е бил нарушен принципът на независимост, почтеност и благоприличие, съобщиха още от държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор постановил задържане на трима души до 72 часа и внесъл в съда искане за постоянен арест. През това време посетил кабинета на зам.-окръжен прокурор, който бил в отлични колегиални отношения и семеен приятел на наблюдаващия прокурор по делото за данъчно престъпление. Прокурорът поискал на колегата му, който наблюдава делото, да му бъде предадено, че „зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват“.

“Синът на един мой приятел нещо е закъсал"

Нарушение на принципа на почтеност и благоприличие e установeно и в действия на същия прокурор по отношение на районния прокурор на Карлово, от когото поискал да наруши принципа на случайно разпределение на преписките и делата.
Това се случило през 2014 г. по четири дела за заличаване и подправяне на идентификационни номера на МПС.

Пловдивският прокурор поискал да бъде сменен наблюдаващият прокурор с мотива “синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас“. Получил обаче категоричен отказ и на въпросните лица са повдигнати обвинения.