Закритата церемония се е състояла в московски хотел на 21 април, но норвежкият ПЕН-клуб съобщи за това едва вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"На 21 април на Едуард Сноудън бе връчена наградата на името на Карл фон Осецки за 2016 г. Председателят на управителния съвет и генералният секретар на норвежкия ПЕН-клуб Вилям Нюгор и Хаге Нют Нури му връчиха наградата в Москва", се казва в съобщение на организацията.

Още през март миналата година норвежкият ПЕН-клуб обяви Сноудън за лауреат на наградата "Карл фон Осецки".

Организацията направи всичко възможно той да може да я получи лично, като дойде в Осло. Норвежките власти обаче отказаха да предоставят гаранции на бившия служител на специалните служби на САЩ, че няма да бъде екстрадиран в родината си.

Миналата година норвежкият съд отказа да разгледа иск на Сноудън срещу норвежката държава с искане да му предостави възможност да посети кралството и да получи наградата без опасения, че ще бъде предаден на САЩ.

Сноудън изрази дълбоко разчоравание в излъчено снощи интервю за норвежката телевизия, че Норвегия не му е позволила да дойде в Осло, за да получи наградата.