Церемонията се състоя в Кралската зала на Апостолическия дворец във Ватикана. Встъпително слово произнесе Марсел Филип, кмет на германския град Аахен, където е учредена наградата на Коледа 1949 година, съобщи БТА.

Тя представлява медал с лента, на който е възпроизведен средновековен печат на града, където е живял и е погребан основателят на Свещената римска империя Карл Велики.

Франциск е 58-ият носител на наградата и вторият папа, след Свети Йоан Павел Втори, удостоен с нея.

Председателят на управителния съвет на асоциацията Юрген Линден прочете мотивировката, която гласи: "На 6 май 2016 година във Ватикана, на Негово Светейшество папа Франциск бе връчена Международната награда "Карл Велики" на Аахен като признание за неговия изключителен принос за мир, разбирателство и милосърдие в европейско общество, основано върху ценностите".

С приветствия към присъстващите, сред които личаха германският канцлер Ангела Меркел и испанският крал Фелипе Шести, се обърнаха председателите на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, които също са носители на тази награда.

Своята реч папа Франциск започна с думите: "Да не правим празничен жест, а по-скоро да се възползваме от повода, за да пожелаем нов и смел тласък за развитие на този любим континент". 

Паметта не само ще ни позволи да не вършим същите грешки от миналото, но и ще ни даде достъп до онези придобивки, които позволиха на нашите народи да преодолеят успешно историческите кръстовища, пред които биваха изправяни. Преливането на памет ни освобождава от съвременната и често пъти по-привлекателна тенденция да градим прибързано върху подвижни пясъци онези светкавични ефекти, които произвеждат лесни, бързи и илюзорни политически дивиденти, но не градят човешка пълноценност, изтъкна папата.

"Сега спешно се налага да градим коалиции, които не са само военни или икономически, а са културни, образователни, философски, религиозни - коалиции, които да разкриват, че зад много конфликти стои борбата за власт на икономически групировки. Тези коалиции трябва да са способни да защитят народите от използването им за недостойни цели. Нека въоръжим нашите народи с културата на диалога и на общуването," призова той.

Ако искаме да си представим нашите общества по различен начин, трябва да създаваме работни места за достоен и добре възнаграден труд, особено за нашата младеж. Това изисква нови икономически модели, които са по-обхватни и равноправни, не са в услуга само на малцина, а облагодетелстват хората и обществото. От нас се изисква преход от икономика на текучеството, в която необузданото пазарно препускане е премахнало солидните основи за вземане на решения, към социална икономика. Мисля, например, за социална пазарна икономика, за преминаване от икономика, основана върху доходи и печалби чрез спекулации и лихварски заеми, към социална икономика, която инвестира в хората, като създава работни места и повишава квалификацията,изтъкна папата.

В заключение той заяви, че мечтае за млада Европа, която е в състояние все още да бъде майка, защото зачита живота и дава надежда за живот. За възраждането на тази уморена, но все още пълна с енергия и потенциал Европа, своя принос може и трябва да даде Църквата. Пътят на християните към пълно единство е велик знак на времето, подчерта Франциск.