Това съобщи пред Дарик Марияна Стоянова - ръководител на бежанско-мигрантска служба към организацията, по повод отказа на жителите на ковачевското село Калище и областната управа децата бежанци да посещават местното училище. По тази причина те ще учат в кв. "Враждебна" в София.

По думите й до този момент общината е давана за пример като място, където населението показва толерантно отношение към имигрантите.

На 8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец, от хуманитарната организация гостуват в Ковачевци и по време на честванията награждават Станимиров за хуманност, отговорно отношение и неутралност към бягащите от войната в Сирия и обитаващи Центъра на временно настаняване на територията на Ковачевци.

Няколко месеца по-късно, в навечерието на 15 септември, както местните жители, така и управата застанаха срещу това децата бежанци да ходят заедно на училище с 18 българчета.

„Действително Станимиров беше показал толерантно отношение и говореше с респект и е съдействал на нашата организация при доставянето на хманитарна помощ. Дори сме имали случи да даваме за пример как в тази малка община и село хората нямат настроения и нормално приемат съжителството с приемателен център за бежанци”,
коментира Стоянова.

Тя заяви, че към този момент ръководството на Червения кръст обмисля какви мерки да предприеме и дали да бъде отнета наградата на кмета на Ковачевци.

По думите й в организацията са огорчени, защото човекът, получил такова отличие, няколко месеца по-късно застава на абсолютно противоположни позиции.