Европейските лидери смятат, че резултатът от референдума от 23 юни е политически обвързващ за британското правителство, заяви Йотингер за днешното издание на в. "Билд".

Според него, ако обществените нагласи се променят при евентуално влошаване на икономическата ситуация заради изхода от допитването, Брекзит може и да няма.

"Във всеки случай не бих заложил много пари на Брекзита", каза още еврокомисарят.

В референдума на 23 юни британците избраха страната им да напусне съюза на 28-те. Новият британски премиер Тереза Мей все още не е започнала преговори за излизане от ЕС, но утре ще обсъжда на заседание с министрите си евентуалните първи стъпки.

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще има дълготрайни последици, за които още е трудно да се направи преценка, каза днес пък германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Бъдещите отношения между ЕС и Лондон трябва да се подчиняват на нови, справедливи и обвързващи правила, каза Щайнмайер пред над 1000 германски дипломати и бизнесмени на конференция в министерството на външните работи в Берлин.

Щайнмайер заяви, че е в интерес на Лондон да започне бързо процеса по излизане от блока, предвид икономическите ефекти, които по думите му са вече видими