САЩ ще предоговарят Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико в опит да постигне по-добри условия за американските работници и производители, предадоха световните агенции и БТА.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър е изпратил писмо до лидерите на Конгреса, с което дава начало на 90-дневна процедура на консултации със законодателите и обществеността. По този начин преговорите по НАФТА могат да започнат след 16 август, информира Ройтерс.

Предоговаряне на споразумението бе сред основните предизборни обещания на Тръмп, който често определяше сделката, сключена преди 23 години, като "катастрофа", довела до прехвърляне в Мексико на американски заводи и добре платени работни места в промишления сектор.

НАФТА бе успешно за американското земеделие, за инвестиционните услуги и енергетиката, но не и за производството, посочва Лайтхайзър. Той допълва, че се надява преговорите да приключат до края на 2017 година.

Като отправна точка за преговорите трябва да градим върху това от НАФТА, което работи, и да променим и подобрим това, което не действа, заяви той на пресконференция.

От модернизация нужда имат дигиталната търговия, правата върху интелектуалната собственост, трудовите и екологични стандарти, правилата за държавните предприятия и стандартите за безопасност на храните, посочва Лайтхайзър в писмото си до Конгреса.

Мексико приветства възможността да бъде предоговорено Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) със САЩ и Канада. Това заяви във Вашингтон мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай Касо.

"Правителството на Мексико приветства този развой", каза Видегарай на пресконференция с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и други мексикански и американски представители в държавния департамент.

"Разбираме, че това споразумение е на 25 години. Светът се промени. Научихме много и можем да го подобрим (НАФТА)", подчерта първият дипломат на Мексико. Той изрази увереност, че предоговарянето ще бъде изгодно и за трите страни.