Това обяви председателят на борда на директорите на компанията Виктор Серов, цитиран от БТА.

Той добави още, че за миналата година ЗК "Надежда" е реализирала 38 пъти ръст на премийния си приход и увеличила активите си три пъти. За това, по думите на Серов, на такава компания да се отнеме лиценза, защото е неплатежоспособна, е абсурдно и лишено от всякаква логика.

Преди дни КФН отне лиценза на застрахователна компания "Надежда" АД без мотиви. Застрахователят обслужва МО, НЕК, АЕЦ и други големи компании.

Серов оповести още, че причината, за да обявяват от КФН, че компанията не покрива основните капиталови изисквания са изводите, направени от двама одитори. Те заверили финансовия отчет на компанията за миналата година, където било посочено, че собственият капитал на компанията е 8 196 000 лв. при необходими 7 400 000 лева.

Същите одитори обаче впоследствие се били отказали от заверката на отчета въз основа на писмо, изпратено от КФН, в което се твърдяло, че комисията е наложила на дружеството допълнителни резерви в размер на 3,2 мил. лева. Писмото, с което са наложени тези резерви, обаче се обжалвало в съда и не е влязло в сила.

"Това е без прецедент - одитор да се откаже от собствения си подпис четири месеца по-късно", заяви Виктор Серов.

Той обвини още КФН, че не е признала 2,7 мил. лева, внесени от акционерите на ЗК "Надежда", за да повишат капиталовата адекватност на дружеството. Серов увери, че компанията ще продължи да изпълнява договорите си и да изплаща задължения.