В присъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев, досегашният началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов предаде длъжността на генерал-лейтенант Константин Попов, досегашен заместник-началник на отбраната.

Със заповед на министъра на отбраната вицеадмирал Румен Николов бе награден с почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги” I-ва степен за постигнати високи резултати в служебната дейността и доказан професионализъм.

По време на церемонията, министър Ненчев заяви: „Днес се разделяме с вицеадмирал Румен Николов, но само в качеството му на началник на отбраната. Убеден съм, че нашите срещи и контакти ще продължат и за в бъдеще”.

Той изрази признателността на ръководството на министерството към неговата работа до момента.
„По време на вашият мандат се ускори военната реформа и бяха приети основополагаши документи за военното строителство на армията и военната стратегия”, посочи още министър Ненчев, цитиран от "Фокус".

На 26 януари Съветът по отбрана взе решение да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната.

На 27 януари правителството предложи на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването от длъжност, а и от военна служба на вицеадмирал Румен Николов, поради навършване на пределна възраст.

Основното върху което ще се съсредоточим, всички заедно, като един екип, ще бъде отношението ни към хората, към личния състав, издигане на престижа на българския войник, сержант и офицер, каза генерал-лейтенант Константин Попов при приемането на длъжността "началник на отбраната".

Ген. Попов акцентира върху подготовката, образованието и възпитанието на военните, предаде БТА.

Градежът на армията ще продължи и с модернизация - като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности, на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация, заяви Попов.

Не на последно място акцент на бъдещата ни дейност ще бъде интеграцията - вътре в рамките и структурите на БА, на МО, между институциите, и в структурите на Алианса, за да може България да има достойно място и своята силна позиция при изграждането на общата политика, посочи генералът.