Мощното слънчево изригване не е повлияло на МКС

stat
13:20  |  9 септември 2017 | / Редактор Мануел Насименто /  
Международната космическа станция не е пострадала от магнитните бури Международната космическа станция не е пострадала от магнитните бури
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Най-мощното през последните 12 години слънчево изригване не е повлияло върху работата на Международната космическа станция (МКС).
"Следим слънчевите изригвания през тази седмица, но никакво негативно въздействие върху екипажа на станцията и функционирането на оборудването й не е наблюдавано", заяви официалната представителка на НАСА Шерил Уорнър, цитирана от ТАСС и БТА.

Скорошните слънчеви изригвания доведоха до магнитна буря на нашата планета с мощност 4 бала по 5-балната скала. В резултат в САЩ и Европа бе регистрирано влошено качество на връзките със станцията.

НАСА припомни, че сега на борда на МКС работи екипаж, включващ руснака Сергей Рязански, американеца Рандолф Брезник и италианеца Паоло Несполи.

На 13 септември към тях трябва да се присъединят руснакът Александър Мисуркин и двама американци - Джоузеф Акаба и Марк Ванде Хай.

По време на продължителното пребиваване на орбита астронавти и космонавти получават слаби дози радиация, които обикновено не оказват съществено влияние върху здравето, тъй като организмът заменя увредените клетки.

Далеч по-опасно е мощното радиоизлъчване, което възниква по време на слънчеви изригвания и продължава от няколко минути до няколко часа.

НАСА иска да разработи ефикасна защита за покорителите на космоса, която да се използва по време бъдещи полети към Луната и Марс.

Последно в Спектър


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.