Районният съд в Дупница е одобрил споразумение между Районната прокуратура в града и Златистия, съобщиха от съда.

Той се признава за виновен по обвинение в извършване на три престъпления - шофиране в нетрезво състояние, противозаконно повреждане на чужда недвижима вещ, извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

На 14 декември м.г., около 23.20 часа, в Дупница, Златистия управлявал лек автомобил марка "Мерцедес" с 1,71 промила алкохол. Пред сградата на МВР-Дупница той преминал през спуснатата бариера, която ограничава навлизането на МПС в района на полицейското управление и я повредил.

Златев ще изтърпи отделно неизтърпяната част от определеното му общо наказание по частно наказателно дело и по дело от общ характер, а именно "лишаване от свобода" за срок от 10 месеца, което следва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим, както и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от 1 година.

През 2015 година Злати Златев бе освободен предсрочно от затвора, където излежаваше присъда за показното убийство през 2003 година в центъра на Дупница на Любомир Мантарков.

Пиян, Златев застреля с пушка-помпа бизнесмена зрелищно пред десетки очевидци на 23 ноември 1997 година. Първоначалната присъда от 12 години, постановена през 1999 г. от Кюстендилския окръжен съд, беше намалена на 4 години след обжалване пред Софийския апелативен съд, който прие, че Мантарков е предизвикал Златков да стреля.

На 6 февруари 2003 г. обаче наказателен състав на Софийския апелативен съд осъди Златков на 18 години лишаване от свобода при първоначален усилено строг режим. Присъдата бе потвърдена от Върховния касационен съд.

Кой е Златистия?

Известен е като "Страшилището на Дупница". Злати Златев е роден на 24 юни 1967 г. Изпратен е в дисциплинарна рота по време на казармата си заради кражба в Кюстендил през 1987 година. Той е един от босовете на ВИС-1 в Дупница през 1990 г. Събира мощна група, която рекетира в Дупнишко, Благоевградско и Банско. 

От ВИС го изритва Васил Илиев, комуто омръзнали вечните побоища и скандали на наместника му. След това Златистия се представя ту за човек на СИК, ту за човек на “Корона инс”. Срещу него има 10 висящи дела, три от тях са образувани през 1990 г. за изнасилване и отвличане, за грабеж и измама. Те са обединени в едно. Заради това дело Златев е арестуван, но след това е освободен под гаранция.

През 1991 г. Златистия отново е арестуван за кражба и грабеж, но пак е пуснат под гаранция. Отново е арестуван за побой и заплаха за убийство през 1992. През следващата година е прибран зад решетките за изнасилване в столицата и следва ново освобождаване под гаранция. Отново е задържан през 1994 г. за рекет на търговеца Марин Янев от с. Пиперово.