По неофициална информация, акцията е проведена в петък вечерта, а един от задържаните е 21-годишният Димитър Тонкев, син на убития на 31 август при неизяснени обстоятелства ресторантьор Наско Тонкев от село Виноградец, съобщиха източници от МВР, цитирани от Дарик.

В хода на акцията, осъществена от полицаи от Пазарджик и Септември под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пазарджик, е проверен лек автомобил, управляван от 22-годишен жител на Белово.

Служителите на реда открили пликче с 0.21 г бяло прахообразно вещество, дало положителна реакция на амфетамин. Тест на водача с техническо средство показал, че той е зад волана под въздействието на амфетамин.

Междувременно в село Виноградец бил проверен друг автомобил, шофиран от 21-годишен от село Величково, заедно с когото пътували 21-годишен местен жител и негов връстник от Ракитово. С дрегер било установено, че водачът шофира под въздействие на марихуана.

Във връзка с работата по досъдебното производство за документиране, доказване и пресичане на престъпна дейност, свързана с наркоразпространение, петимата са задържани за срок до едно денонощие, а на един от тях, с постановление на прокурор, мярката за неотклонение е удължена до 72 часа.

Действията по разследването, в това число разпити на свидетели, установяване и проверки на адреси, продължават под наблюдението на прокуратурата.

Припомняме, че бащата на Димитър – Наско Тонкев бе прострелян и загина на място на 31 август при празнуване на рожден ден на 6-годишно момче в ресторанта му.

За престъплението бе арестуван бившият председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, който е собственик на пистолета, с който е стреляно.

Все още не е изяснено дали смъртоносният изстрел е произведен от детето, каквато беше първоначалната версия, или от друг участник в празненството.