Огражденията стояха около Народното събрание от 13 ноември 2013 г. до 4 август тази година. Премахването им стана часове, след като зам.-председателят на парламента Мая Манолова удари последния звънец на 42-то Народно събрание и пожела на депутатите "успешна и честна предизборна кампания".

На прескоференция в МВР днес Йордан Бакалов съобщи, че част от преградните парапети са били дарени на СДВР от две фирми. По думите му обаче това е нарушение на заповедта на вътрешния министър от юли 2013 г., с която се забраняват даренията в МВР.

"Законът е такъв какъвто е, заповедите са такива, каквито са. След като е имало заповед да не се получава дарение от частни фирми, категорично трябва да се заплащат, т.е според мен е нямало право МВР да ползва парапетите, без да заплати за тях. Явно в случая то не е заплатило", категоричен бе Бакалов.

Той каза още, че в момента текат проверки по случая. Той посочи, че друга институция решава кое е законно и кое не, но според него даренията са нередни.

Бакалов допълни, че няма разработвани хора от протестите срещу кабинета "Орешарски", предаде БНР. Не са били водени оперативно-издирвателни действия, дела на оперативен отчет и не са били прилагани специални разузнавателни средства, уточни той. Преди дни от "Протестна мрежа" изпратиха писмо до служебния министър-председател Георги Близнашки с искане за изясняване дали подобни разработки са правени.

Сегашното ръководство на МВР е спряло и някои от процедурите по обществените поръчки. Една от тях е за изграждането на система от т.нар. "трафик-камери". Според вътрешния министър системата излиза абсолютно неизгодно на МВР, тъй като фирмата взема повече пари, отколкото е стойността на обществената поръчка.

"Поръчката беше на прогнозна стойност около 53 000 000 лв. Давам ви една проста сметка. Например 1 млн. нарушения на година, 10 лв. на всяка глоба, това са 10 млн. лв., за отпечатването – 1.5 лв. и 2.5 лв. за разнасянето, станаха общо 14 лв. т.е 14 млн. лв. Доколкото ми е докладвано поръчката е за 4.5 години. Вие си направете сами сметката какво се получава и как се получава”, обясни Йордан Бакалов, цитиран от "Фокус".

Резултатите от финансов одит в министерството показват, че към 25 август МВР има неразплатени финансови задължения в размер над 17 800 000 лева, обяви още Йордан Бакалов.