За пореден път обаче вътрешният министър отказа да уточни кой е човекът, който ще бъде номиниран от него за поста, предаде БНР.

"На 4-ти март ще обсъдим въпроса на заседанието на Министерски съвет и ще стартираме процедура, съобразно новите правила на променените закони за ДАНС, за МВР и за СРС. Ще предложим на президента имена, с които да назначи и председател на ДАНС, главен секретар на МВР и ръководител на държавна агенция "Технически операции". Тогава ще предложа своето име", обясни Веселин Вучков.

По думите му, законите са категорични, че трябва да има нова процедура.

След приемането на промените в Закона за МВР, премиерът Бойко Борисов заяви, че не вижда причина главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да бъдат сменяни, защото щели да го обвинят в чистка. Освен това Лазаров се стараел много и ако преди е правил грешки, то това било по заповед на политическото ръководство на МВР.

Президентът Росен Плевнелиев обаче беше категоричен, че трябва да има рокади и в МВР, и в ДАНС, защото спецслужбите не работят добре.

Категорично за смяна на Лазаров и Писанчев се обявиха от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Самият Светлозар Лазаров заяви, че постът за него не е самоцел, макар че след убийството на командоса Емил Шарков при завършилата трагично операция "Лясковец", той не пое отговорност и не подаде оставка.